TYÖVÄENKIRJALLISUUDEN PÄIVÄN 2023 TEEMA ON TEOT JA TOIVEET

Työväenkirjallisuuden päivä järjestetään tänä vuonna teemalla TEOT JA TOIVEET lauantaina 2.9. klo 11.00–18.00. Työväenmuseo Werstaalla järjestettävä tapahtuma on kaikille ilmainen.

Tämänkertainen teema TEOT JA TOIVEET liittyy vahvasti yhteiskunnalliseen aktivismiin. Toivo paremmasta maailmasta motivoi yksilöitä tekoihin. Samalla sankarilliset, pyyteettömät teot luovat toivoa epätoivoisissakin tilanteissa. Yhteiskunnallinen toimijuus onkin toiveiden ja tekojen vuoropuhelua. Joskus teot ja toiveet eivät kuitenkaan kohtaa. Tämä näkyy esimerkiksi edustuksellisen demokratian kentällä, jossa äänestäjien toiveet saattavat muuttua nopeastikin ankariksi pettymyksen kokemuksiksi arkisen reaalipolitiikan paineessa. Tekojen ja toiveiden ristiriidat voivatkin tuottaa myös katkeruuden tunteita. Teot tuottavat toivoa, toivo tekoja – toivottomuus taas passivoi. Työväenkirjallisuuden päivä pyrkii antamaan näkökulmia muun muassa näihin ajatuksiin kutsumalla puhujiksi ja keskustelijoiksi aiheeseen vihkiytyneitä eturivin kirjailijoita sekä tutkijoita.

Tapahtuman ohjelmisto julkaistaan kokonaisuudessaan juhannuksen tienoilla.