Esiintyjät

VUONNA 2020 ESIINTYJÄT OLIVAT:

Ulla Aatsinki on historian yliopisto-opettaja Tampereen yliopistosta.

Kaisa-Riitta Aho on sukupuolentutkimuksen väitöskirjatutkija Turun yliopistosta.

Risto Ahti on monipuolinen ja palkittu kirjailija, sanataiteen opettaja, kriitikko ja kääntäjä Tampereelta. Hänen esikoisteoksensa, runokokoelma Talvi on harha, ilmestyi vuonna 1967. Elokuussa häneltä ilmestyy lyhytproosakokoelma Itse (Aviador 2020).

Harri V. Hietikko on kirjailija, joka tunnetaan erityisesti dekkareistaan. Hietikko on kirjoittanut myös tietokirjallisuutta, näytelmiä ja dystopiaromaanin Pandemian jälkeen (Reuna 2018). Se on kertomus Suomesta, jonka 100-vuotisjuhlat ovat ohi.

Reetta Huttunen on runoilija ja Tampereen yliopistollisen sairaalan infektiolääkäri. Vuonna 2018 hän voitti Hannu Salama -seuran tunnustuspalkinnon Työväenkirjallisuuden päivän järjestämässä kirjoituskilpailussa. Huttusen esikoiskokoelma Valkoisessa takissa olen lähinnä mies ilmestyi keväällä 2020 (Enostone).

Karo Hämäläinen on laaja-alainen kauno- ja tietokirjailija. Hän toimii myös toimittajana ja Parnasson vastaavana tuottajana. Kesällä Hämäläiseltä julkaistiin lastentietokirja Tampereen Linna (Tammi 2020) yhdessä Ilpo Koskelan kanssa. Syyskuussa häneltä ilmestyy teos Kansalliskirjailija – Romaani Väinö Linnasta (WSOY 2020).

Hannu Ignatius on toinen teoksen Tapsa – Koko kansan reissumies (Aviador 2020) kirjoittajista.

Anna Elina Isoaro on kiitetty runoilija ja kirjallisuuden läänintaiteilija Pirkanmaalla. Hän on toiminut myös sanataideohjaajana ja Työväenkirjallisuuden päivän koordinaattorina.

Anneli Kanto on tamperelainen kirjailija, toimittaja ja käsikirjoittaja.

Anna Kontula on tamperelainen sosiologi, kirjailija ja Vasemmistoliiton kansanedustaja. Hänet tunnetaan eritoten työelämän muutoksiin, siirtolaisuuteen, seksiin ja feminismiin liittyvistä puheenvuoroistaan. Häneltä ilmestyi alkuvuonna teos Muuri – Matka maailman suurimpaan vankileiriin (Into 2020).

Pirjo Kotamäki on helsinkiläinen runoilija, joka voitti Työväenkirjallisuuden päivän järjestämän kirjoituskilpailun vuonna 2010. Häneltä on ilmestynyt viisi runoteosta, joista tuorein Villit linnut olkapäillä (Basam Books 2020) on saanut innoituksensa Franciscus Assisilaisen elämästä.

Kaisa Kurikka on kirjallisuudentutkija ja yliopisto-opettaja Turun yliopistossa. Hän on yksi elokuussa ilmestyvän esseekokoelman Väinö Linna – Tunnettu ja tuntematon (WSOY 2020) kirjoittajista.

Jari Kuusi on pappi ja kirjailija, jonka kolmas romaani Tummanpunaiset vuodet – Messukylä-trilogia osa II (Väyläkirjat 2020) ilmestyy syyskuun alussa. Se on teoksen Piinaviikko 1918 itsenäinen jatko-osa.

Maria Laakso on tamperelainen kirjallisuudentutkija, monipuolinen kirjoittaja ja kirja-alan toimija. Hänen ja Johanna Rojolan yhdessä tekemä Taltuta klassikko! (Tammi 2019) oli viime vuonna lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandia-palkintoehdokkaana.

Mikko Lahtinen on filosofi ja politiikantutkija, joka toimii valtio-opin yliopistonlehtorina Tampereen yliopistossa. Hänen osaamisalueitaan ovat erityisesti suomalaisen nationalismin historia ja suomalainen aate- ja oppihistoria.

Toni Lahtinen a.k.a. Pelle Romantika on runoilija, kirjailija ja Tampereen yliopiston tutkijatohtori. Lahtinen tunnetaan eritoten ympäristökirjallisuuden tutkimuksen, ekodystopioiden ja Timo K. Mukan tuotannon asiantuntijana.

Tapani Laine on tamperelainen filosofi ja tutkija, joka on toiminut erilaisissa intellektuellin tehtävissä koti- ja ulkomailla.

Arto Lappi on tamperelainen runoilija, jonka kymmenes runoteos Pohjoiset tuulenpesät (Enostone 2020) julkistetaan tapahtumassa.

Piia Leino on helsinkiläinen STT:n toimittaja ja kirjailija. Hänen romaaninsa Taivas (S&S 2018) voitti viime vuonna EU:n kirjallisuuspalkinnon. Tämän vuoden alussa Leinolta ilmestyi romaani Yliaika (S&S 2020), joka edellisen tapaan sijoittuu 2050-luvun Helsinkiin.

Tomi Lindblom on tietokirjailija ja toimittaja. Hän on toinen teoksenTapsa – Koko kansan reissumies (Aviador 2020) kirjoittajista.

Timo Ensio Malmi on tamperelainen kirjailija, kääntäjä ja historiantutkija, jolle myönnettiin vuonna 2019 sotakamreerin arvonimi. Malmin tuorein teos Tampereen sotakirja – Kalevankankaan unelmia (Warelia 2020) ilmestyi kesäkuussa.

Matti Mieskonen on väitellyt hiljattain Turun yliopistosta. Väitöskirja käsittelee tulenkantajia otsikolla Kirjallisuuteen kietoutunut käsite: Tulenkantajien historiakuvan rakentuminen 1924–1987 (2020).

Kalle Niinikangas on kustantaja ja monipuolinen kirjailija. Hänen tuotantoonsa kuuluu runoja, matkakertomuksia ja matkakirjoja.

Anni Nupponen on tamperelainen kirjailija, joka kirjoittaa romaaneja ja lyhytproosaa. Hänen lajejaan ovat fantasia, steampunk ja science fiction. Nupposen tuorein romaani Valkoinen kaupunki (Osuuskumma 2019) on dystopia, joka kuvaa ilmastokatastrofin jälkeistä jäätynyttä maailmaa.

Pelle & Romantiks on Pelle Romantikan eli Toni Lahtisen runoja esittävä yhtye. Siinä soittavat vakituisesti Pirkko Mandola, Sebastian Krühn ja Sami Sippola. Heidän kanssaan esiintyvät toisinaan myös Ville Rauhala, Mari Hermaja, Anna Pesonen ja Matti Salo.

Milla Peltonen on tietokirjailija, joka on taustaltaan kirjallisuudentutkija. Hän toimii myös Työväenkirjallisuuden päivän koordinaattorina. Peltoselta ilmestyi alkuvuonna teos Erakot – Omintakeisten suomalaisten elämäntarinoita (Into 2020).

Joonas Pulkkinen on Liberon päätoimittaja.

Seppo Puttonen on palkittu kirjallisuustoimittaja, joka teki pitkän uran Yleisradiossa.

Veli-Matti Pynttäri on kirjallisuudentutkija, joka on väitellyt 1930-luvun suomalaisesta kulttuurikritiikistä. Väitöksen jälkeen hän on tutkinut suomalaista esseistiikkaa ja erityisesti esseen asemaa kantaaottavana kirjallisuudenlajina.

Alexandra Salmela on Tampereella asuva kirjailija, joka kirjoittaa sekä suomeksi että slovakiksi. Salmelan ensimmäinen suomeksi kirjoittama romaani 27 eli kuolema tekee taiteilijan (2010) oli myös Finlandia-palkintoehdokkaana.

Mikko-Olavi Seppälä on tietokirjailija ja dosentti Helsingin yliopistossa. Hän on kirjoittanut mm. suomalaisesta työväenteatterista ja 1920-luvun iloisesta Helsingistä.

Antti Sorri on filosofi, joka vetää Ikaalisissa vuosittain järjestettyä Puistofilosofia-tapahtumaa.

Sami Suodenjoki on tamperelainen historiantutkija, joka työskentelee yliopistotutkijana Suomen Akatemian Kokemuksen historian huippuyksikön Eletty kansakunta -ryhmässä.

Ville-Juhani Sutinen on monitaitoinen kirjailija ja kääntäjä. Hän on julkaissut useita runokokoelmia, esseeteoksia, romaaneja ja tietokirjoja. Sutinen oli vuonna 2019 tietokirjallisuuden Finladia-palkintoehdokkaana. Hänen tuorein teoksensa Liha ilmestyi keväällä (Into 2020).

Ilona Tomi on sastamalainen kirjailija ja opettaja. Hän on kirjoittanut lastenkirjoja ja romaaneja, joista uusin Muuria ei ole (Warelia 2020) ilmestyi alkukesällä.

Anneli Vainio on kivunhoidon erikoislääkäri ja kirjailija, jolta ilmestyi keväällä novellikokoelma Sydänrata (Enostone 2020).

Timo Vuorio on filosofian tutkija ja tuntiopettaja, joka työskentelee Tampereen Kriittisessä Korkeakoulussa.

Alpo Väkevä on Työväenliikkeen kirjaston tietoasiantuntija ja Helsingin yliopiston jatko-opiskelija, joka valmistelee väitöskirjaa Raoul Palmgrenista.