Ohjelma

Vuonna 2020 Työväenkirjallisuuden päivän teemana oli ILOINEN 20-LUKU? Tapahtuman kaikki ohjelma sijoittui Werstaalle. Ohjelmasaleja oli kolme: Auditorio (1. krs), Bertel (2. krs) ja Työväentalon lava (2. krs). Lisäksi yksi ohjelmanumero sijoittui Vapauden museoon (2. krs).

Tapahtuman avajaistilaisuus alkoi klo 11 Bertel-salissa. Se, samoin kuin auditorion ohjelma, esitettiin suorana myös verkossa: sekä tapahtuman facebook-sivulla https://www.facebook.com/tyovaenkirjallisuudenpaiva että Werstaan youtube-kanavalla. Linna-paneeli tuli molempiin hieman viiveellä.

Tapahtuman ohjelma saleittain (pääohjelma merkitty punaisin otsikoin):

Auditorio (Werstas, 1. krs):

11.45–12.30 ILOINEN 20-LUKU?

Mikko-Olavi Seppälä esitelmöi päivän teemasta. Katso suorana youtubessa: https://youtu.be/7rNzYXJST74

13.00–14.15 KAUNOKIRJALLISET DYSTOPIAT JA AIKAMME TODELLISUUS

2000-luvun dystopiat käsittelevät usein pandemioiden, ilmastonmuutoksen ja luonnonkatastrofien synnyttämiä uhkakuvia. Ovatko kielteiset tulevaisuusvisiot nyt muuttumassa tai jo muuttuneet todeksi? Keskustelijoina Piia Leino, Anni Nupponen, Alexandra Salmela ja Harri V. Hietikko, vetäjänä Toni Lahtinen. Katso suorana youtubessa: https://youtu.be/6QIjW8pevdM

14.45–16.15 ”SUURI LINJA” ENNEN JA JÄLKEEN RAOUL PALMGRENIN SUUREN LINJAN

Mikä oli ”suuri linja” Raoul Palmgrenin Suuressa linjassa (1948)? Saiko se jatkoa toisen tasavallan todellisuudessa? Mitä voisi olla Palmgrenin edistyksellinen kulttuuri- ja aateperinne uusliberalismin ja uusoikeistolaisen nationalismin runtelemassa 2020-luvun Suomessa? Alustajina ja keskustelijoina Mikko Lahtinen, Veli-Matti Pynttäri ja Alpo Väkevä. Katso youtubessa: https://youtu.be/VnoAzm5uNhU

16.1518.00 ARBETARLITTERATUR I SVERIGE / TYÖVÄENKIRJALLISUUS RUOTSISSA PERUTTU!

Koronatilanteeseen liittyvien varotoimenpiteiden vuoksi seminaari on siirretty vuoteen 2021.

 


Bertel (Werstas, 2. krs):

11.00–11.30 AVAJAISET

Avajaispuhe: runoilija, kirjallisuuden läänintaiteilija Anna Elina Isoaro. Musiikista ja lavarunoudesta vastaa Pelle & Romantiks. Katso youtubessa: https://youtu.be/MSZ33acKWeY

11.45–12.45 INNON YHTEISKUNNALLISTA KIRJASATOA, OSA 1

Mikko Jakonen: Konflikti – Talous ja politiikka. PERUTTU!

Anna Kontula: Muuri – Matka maailman suurimpaan vankileiriin.

(Ohjelman järjestää Into Kustannus)

13.00–13.30 SODANKÄYNEIDEN ÄÄNIÄ HAUDAN TAKAA

Timo Ensio Malmi kertoo teoksestaan Tampereen sotakirja – Kalevankankaan unelmia. Haudatut vastaavat kysymyksiin, joita ei aiemmin ehditty kysyä tai jotka unohdettiin kokonaan.

(Ohjelman järjestää Warelia)

13.45–15.00 2020-LUVUN NÄKÖKULMIA VÄINÖ LINNAAN (1920–1992)

Suomen 1920-luku alkoi iloisesti: Väinö Linna syntyi. Kuinka iloisia ovat tutkijoiden ja kirjailijoiden tulkinnat Linnasta ja hänen tuotannostaan 100 vuotta myöhemmin? Keskustelijoina Karo Hämäläinen, Kaisa Kurikka ja Maria Laakso, vetäjänä Seppo Puttonen. Katso youtubessa: https://youtu.be/wNSWdAvuW1w

15.1515.45 VALVONNAN JA KURIN 20-LUKU

Sami Suodenjoki esittelee uuden kirjan Valvottu ja kuritettu työläinen, minkä jälkeen Ulla Aatsinki kertoo työväen poliittisesta valvonnasta 1920-luvulla ja Kaisa-Riitta Aho liikunta-alalla työskentelevien naisten työruumiin (itse)kontrollista nykypäivänä.

(Ohjelma järjestää Työväen historian ja perinteen tutkimuksen seura)

16.00–17.00 INNON YHTEISKUNNALLISTA KIRJASATOA, OSA 2

Ville-Juhani Sutinen: Liha.

Milla Peltonen: Erakot – Omintakeisten suomalaisten elämäntarinoita.

(Ohjelman järjestää Into Kustannus)

17.1517.45 TUMMANPUNAISET VUODET

Jari Kuusi keskustelee Anneli Kannon kanssa tuoreesta romaanistaan Tummanpunaiset vuodet – Messukylä-trilogia osa II. Kuinka eräässä avioliitossa heijastuu koko kansallinen trauma, joka etsii purkautumisteitään 1920- ja 1930-luvun murroksissa?

(Ohjelman järjestää Väyläkirjat)

 


Työväentalo (Werstas, 2. krs):

11.45–12.15 LÄÄKÄRIT KIRJAILIJOINA

Infektiolääkäri Reetta Huttusen esikoisrunoteos Valkoisessa takissa olen lähinnä mies ilmestyi koronakeväänä, samoin kivunhoidon erikoislääkäri Anneli Vainion novellikokoelma Sydänrata. He pohtivat mm. lääkärien voimattomuudentunnetta. Kirjailijoita haastattelee Kalle Niinikangas.

(Ohjelman järjestää Enostone)

12.4513.45 AVIADOR ESITTELEE: TAPSA JA ITSE

Hannu Ignatius & Tomi Lindblom: Tapsa – Koko kansan reissumies.

Risto Ahti: Itse.

(Ohjelman järjestää Aviador)

14.0014.30 DYSTOPIA SUOMEN TOISESTA SISÄLLISSODASTA

Ilona Tomi: Muuria ei ole. Kirjailijaa haastattelee Timo Ensio Malmi.

(Ohjelman järjestää Warelia)

14.45–16.00 IKKUNAT AUKI VAI KIINNI EUROOPPAAN? TULENKANTAJAT JA KOTIMAISEN KIRJALLISUUDEN SUUNTIA 1920- JA 30-LUVUN TAITTEESSA

Aiheesta keskustelemassa Matti Mieskonen ja Joonas Pulkkinen.

(Ohjelman järjestää Libero)

16.10–16.30 TUNTEMATTOMAAN PAIKKAAN PÄÄTYNEET

Pirjo Kotamäki lukee otteita runokokoelmistaan Lehtiä kuolleitten kirjaan ja Villit linnut olkapäillä.

16.45–17.15 ARTO LAPIN RUNOTEOKSEN JULKISTAMINEN

Arto Lappi: Pohjoiset tuulenpesät.

(Ohjelman järjestää Enostone)

 


Vapauden museo (Werstas, 2. krs):

14.00–15.30 PUISTOFILOSOFIT: ILOINEN 20-LUKU?

Mikä teki 1920-luvusta iloisen? Takana oli julma maailmansota, joka haluttiin unohtaa, mutta liittyykö vuosikymmeneen muita kulttuurillisesti merkittäviä ilmiöitä? Modernismi virisi suomalaisessa kirjallisuudessa, Tulenkantajat avasivat ikkunoita Eurooppaan. Unohdettiinko kaikki vanha ja maalainen, siirryttiinkö kertarysäyksellä eurooppalaisiksi kaupunkilaisiksi?

Toisaalta, oliko iloinen kaksikymmentäluku sittenkään niin iloinen? Sisällissodan muisto, jakautunut kansakunta, kieltolain voimaanastuminen ja taloudellinen niukkuus vaikuttivat voimakkaasti henkiseen mielentilaan.

Miten itse koet kyseisen vuosikymmenen iloisuuden? Liity puistofilosofien seuraan keskustelemaan, vaihtamaan ajatuksia tai esittämään kysymyksiä. Pohditaan yhdessä kirjallisuuspäivän hengessä, voimmeko tavoittaa jotain konkreettista iloisesta 20-luvusta! Keskustelua johdattavat kolme filosofia: Tapani Laine, Puistofilosofia ry:n Antti Sorri ja Tampereen Kriittisen Korkeakoulun Timo Vuorio.

OHJELMAMUUTOKSET MAHDOLLISIA!